Vepsebol

Bekjempelse av vepsebol kan noen ganger være litt vanskelig (eller nervepirrende). Hvis du vurderer profesjonell hjelp kan du ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon, gå til vår kontaktside. Hvis du ønsker å forsøke selv først, gå til vår nettbutikk Skadedyrshop.no og kjøp produkter til bekjempelse av veps / vepsebol.

Vepsebol med veps

Det er særlig to vepsearter som plager oss. Det er tysk veps og jordveps. Begge artene bygger bol i bygninger. Jordvepsen bygger gråbrune og kladdete papirbol, som kan bli ganske enorme. Se vedlagte bilder. Den tyske vepsen er den som bygger de kuleformede bolene, som ikke blir like store.

Stort vepsebol - skadedyr.noEksempel på størrelsen vepsebol kan få - skadedyr.no

 

vepsebol 2

Trivselsområder:

Vepsebol eller vepsekolonier dannes av enslige dronninger i hulrom i jorden eller på mørke steder i hus. Noen ganger i hule trestammer eller sprekker i bergvegger.

Veps danner nye bol hver vår. Om høsten dør kolonien ut. Mange tror at de da kan fjerne bolet, og problemet vil være løst for den kommende sesong. Dette er ikke riktig, fordi de befruktede hunnene (dronningene) forlater bolet og overvintrer på et egnet sted i nærheten. Så snart våren kommer starter dronningen å bygge et nytt bol.

Hvis du har et samfunn av veps i veggen, er det viktig at du ikke forsøker å tette inngangene. Dette gjør at de forsøker å finne andre utganger, og kan resultere i store mengder svermende veps inne i huset.

Bekjempelse og forebygging:

Hvordan fjerne vepsebol: Riktig bekjempelse av vepsebol avhengig av hvor stort bolet er, hvor komplisert det er plassert og selvsagt hvor mye mot du selv har. Hvis bolet henger lett tilgjengelig foran deg, kan du forsøke å tre en pose rundt bolet, for deretter å skjøre det ned. Alternativt kan du bruke en inesktspray. 

Hvis derimot bolene står komplisert til inne på kryploft, er inne i vegger, er store av størrelse eller er høyt oppe under takmønet på huset, er det nok ikke like lett eller fristende å forsøke bekjempelse selv. Mange mennesker er også dødelig allergiske mot vepsestikk.

ABS Skadedyrkontroll AS bekjemper hundrevis av vepsebol hvert år, og kan bistå deg. Vi har spesialutstyr som gjør at vi kan nå vepsebolet flere etasjer opp på fasaden.

Ønsker du å forsøke på egenhånd kan du se på produkter for hvodan fjerne vepsebol i vår skadedyrshop.