Faraomaur

Bekjempelse av faraomaur er komplisert, og hvis du vurderer profesjonell hjelp kan du ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon, gå til vår kontaktside. Hvis du ønsker å forsøke selv først, gå til vår nettbutikk Skadedyrshop.no og kjøp produkter til bekjempelse av faraomaur (maurkverk).

Faraomaur

Faraomaur er importert fra tropiske land og kan bli plagsom i bygninger. Den krever en temperatur på 27-38 grader C, og høy luftfuktighet. Jo flere varmekilder det er i en bygning, desto større utbredelse. Nye samfunn etableres ved at en dronning utvandrer sammen med en del arbeidere fra et eksisterende samfunn, og danner et nytt.

Latinsk navn:

Monomorium pharaonis

Trivselsområder:

Trives varmt og fuktig.

Føde:

Faraomauren er forholdsvis sjelden, og dukker opp rundt 50 ganger hvert år i Norge. Faraomaur er nærmest altetende. Du finner den oftest i forbindelse med søtsaker, men den spiser også kjøttvarer, ost, åtsler og døde insekter.

Skadeomfang og risiko:

I Norge har faraomaur forekommet i bedrifter som produserer næringsmidler, og har da sannsynligvis fulgt med i råvarer. Det avdekkes også ofte aktivitet av i faraomaur i boliger og boligblokker. De har da sannsynligvis fulgt med flyttelass eller bagasje fra tropiske strøk. 
Faraomaur kan spise kjøtt, og i tilfeller hvor sykehus har fått problemer med faraomaur kan disse overføre smitte til sterile områder. I noen tilfeller er det registrert at faraomaur har kommet inn i sår på pasienter for a spise.

Næringsmiddelbedrifter som får problemer med faraomaur kan spre samfunn til andre steder gjennom sine varer m.m. Faraomaur kan f.eks. følge med i matpakker fra bolighus som har problemet og inn i bedrifter. Det er ofte vanskelig å se faraomauren, da den er bitteliten og lys, og det kan ta lang tid før den blir oppdaget. Står du oppreist, er det ikke sikkert at du klarer å se dem krype på gulvet.

 

Bekjempelse og forebygging:

Faraomaur kan leve i svært små samfunn på kun noen få maur. Derfor er det normalt ikke godt nok å kjøpe en insektspray. Sannsynligheten for å overse en eller flere Faraomaursamfunn er svært stor. Normalt igangsetter vi en prosess med kartlegging og bruk av forgiftet åte. En bekjempelsesprosess er nitidig arbeid, og kan ta måneder.