Møll - Klesmøll

Bekjempelse av klesmøll kan noen ganger være komplisert. Hvis du vurderer profesjonell hjelp kan du ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon, gå til vår kontaktside. Hvis du ønsker å forsøke selv først, gå til vår nettbutikk Skadedyrshop.no og kjøp produkter til bekjempelse av klesmøll.

Møll - Klesmøll

Veldig ofte finner møll / klesmøll gode livsvilkår på loft og i kjellere hvor man lagrer klær. På den måte sprer de seg også lett til de andre bodene, og deretter ned i leilighetene.

Latinsk navn:

Tineola bisselliella

Trivselsområder:

Klesmøll er bitteliten og ser lysegul ut. Møll blir fraktet inn i bygget med ulltekstiler, når man flytter eller kjøper på loppemarked osv.

Føde:

Klesmøll lever av hornstoff (keratin) som finnes i 100% rene ulltekstiler og i noen andre tekstiler av eksklusiv kvalitet. Er klærne i tillegg tilskitne, feks. med svette, matrester osv. vil de inneholde ekstra næringsstoffer og dermed være mer attraktiv føde. Ofte blir skader fra pelsbiller forvekslet med klesmøllskader. Pelsbillen kan i motsetning til klesmøll gå på bomullstøy. Pelsbillen gnager over fibrene i tøyet, og forårsaker typiske små runde huller i klærne mens klessmøllarver gnager uregelmessige hull.

Skadeomfang og risiko:

Klesmøll kan være et stort problem i tekstilindustri. I dag, er det meste av det vi kjøper impregnert, slik at faren for å få kjelsmøll med hjem er drastisk redusert. Skulle du få klesmøll hjem, vil du kunne oppleve å ha bittesmå lysegule møll flakse rundt. Dette er hannmøllen som forsøker å finne en hun å parre seg med. Hunnmøllen flyr mindre og holder seg primært til der hvor eggene legges. Møllen lever og formerer seg midt oppe i matfatet, så du vil gjenkjenne at det er klesmøll med en gang. Du vil se spinn, egg, larver, pupper osv.

 

Bekjempelse og forebygging:

Skal man bekjempe møll er man nødt til å finne alle kildene. Dette er lettere sagt enn gjort. Særlig når kilden kan stamme fra et sted på loftet. Utstrakt detektering med spesielle feromon lokkefeller, kan gi god indikasjon på spredningen. Dette systemet, løser ikke problemet, men det er et godt supplement. Detektering er nyttig i forkant av bekjempelse, og / eller under bekjempelsen. Møllarver kan drepes dersom man fryser klesplaggene mellom minus 15 - 20 grader. Temperaturer over 56 grader, som feks. i tørketrommel dreper eggene.

Det er ikke lett å vite hvilket insekt som gjør skade. Følgende råd kan være nyttige:

  1. Se etter levende insekter. Dette er ikke alltid så lett da de ofte ikke er å finne i tekstilene. Se i sprekker osv. Ofte kan man finne døde eksemplarer i vinduskarmen.
  2. Se etter larvehuder og deler av insekter. Ofte finner du disse i nærheten av tekstilene. Klesmøllarver og spinn finnes gjerne på tekstilet.
  3. Gnage merkene og huller i tekstilene kan indikere hvilket insekt man har med å gjøre. Enkelte insekter gnager kun på tekstiler hvis de har matflekker o.l.