Veggdyr - veggedyr

Bekjempelse av veggedyr er noe av det mest kompliserte vi i bransjen driver med. Hvis du vurderer profesjonell hjelp kan du ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon, gå til vår kontaktside. Hvis du ønsker å forsøke selv først, gå til vår nettbutikk Skadedyrshop.no og kjøp produkter til bekjempelse av veggedyr.

Veggdyr - veggedyr

I motsetning til de fleste andre insekter er veggedyrene vingeløse. Bortsett fra de gangene de er fylt med blod, er kroppen tynn som papir. Fargen er nærmest rødbrun når den er fylt med blod, og mer grålig når den ikke har spist.

Veggdyret har fulgt mennesker rundt i verden. De krever et tørt og varmt klima, og ble ikke vanlige i Norge før vi på 1 600-tallet fikk boliger som var bedre og varmere. De ble da til gjengjeld svært vanlige i hus.

graf-insekterVeggdyret oppsøker sine blodgivere når det er sultent. Veggedyr har de senere årene eksplodert. Dette skyldes sannsynlig vis øket reisevirksomhet. I tillegg er det stor sannsynlighet for at veggedyr globalt har utviklet resistens mot en rekke insektmidler. Det kan tenkes at vi står overfor noe som ligner på en epidemi.

Noen tegn du kan se etter:

  • Fysiske stikk, og reaksjoner på kroppen. Kan ligne på myggstikk. Ofte samlet i grupper.
  • Små blodflekker på lakener og annet sengetøy.
  • Let i sømmer på madrassen, og i sprekker på sengerammen etter grupper av små svarte prikker. Dette er ekskrementer.
  • På de samme skjulestedene kan du også finne levende veggedyr, og huder.

Latinsk navn:

Cimex lectularius

Trivselsområder:

Veggedyrene gjemmer seg som regel i soverommet, i nærheten av sengen. De kan imidlertid også ha tilhold på i spreker i panel og listverk, løsnet tapet, dører og vinduer, samt bak skap og bilder, rørgjennomføringer osv. Veggedyr sitter gjemt på dagstid men kommer frem om natten og suger blod. Etter måltidet søker den tilbake til sitt gjemmested hvor også egglegging foregår.

Formering:

Veggedyr legger omlag 200 egg, 4-5 egg om dagen. Veggedyrets avkom, nymfene, har fem utviklingstadier hvor de skifter hud hver gang. Nymfene må suge blod minst en gang per stadium for å kunne utvikle seg videre. Hele livssyklussen tar 4-5 uker ved optimale betingelser som tilgang til blod, temperatur på 28-30 grader og 75-80% luftfuktighet. Er temperaturen lavere kan det ta opp mot et år fra nymfestadie til fullt utviklet voksent individ. Dersom temperaturen er under 10 grader, kan nymfer overleve opp til 9 måneder og voksne individer 1 år uten tilgang til blod.

veggedyr-livssyklus

Skadeomfang og risiko:

Problemer med veggedyr kan være ganske plagsomt da de kan fremkalle kløe og allergiske reaksjoner. Det skal for øvrig ikke være farlig, og det er ikke påvist overføring av blodoverførte sykdommer.

Bekjempelse og forebygging:

Veggedyrproblemer har ofte sitt utspring i alle typer overnattingssteder i inn og utland. For eksempel: Hoteller, hytter, ungdomsherberger og campingplasser. Du får dem med deg hjem via reiseeffekter, klær og sengetøy. Hvis du mistenker at du har fått veggedyr med hjem fra ferie, er det viktig at du ikke tar klær, koffert og bagger inn i huset før du har gjort tiltak. Den beste metoden er å legge alle effektene i en fryseboks 4-5 døgn før de tas inn inn i huset. Kuldebehandling dreper egg, nyfer og voksne veggedyr ved -18 grader eller kaldere. Det er viktig for resultatet at alle gjenstanner har oppnådd denne temperatur. Varmebehandling i vaskemaskin, tørketrommel eller badstue ved temperatur på over 50 grader kan også være effektivt. Her må gjenstander ha en temperatur helt igjennom på 50 grader, i tre timer. Vær oppmerksom på sikkerhet i forhold til om materiale tåler temperaturen samt hvor lenge maskinen/ badstuen kan være på. En alternativ metode er vask ved minimum 60 grader, her er det mest sannsynelig er drukning som skjer. Frysing er dog oftest den sikreste metode.

For å bekjempe bestanden av veggdyr globalt, er det svært viktig å reagere øyeblikkelig. Du må varsle alle berørte parter, og det må foretas en bekjempelse snarest mulig.

Veggdyrbekjempelse er svært komplisert og det er vanligvis nødvendig med profesjonell erfaring. Veggedyr kan overleve lenge uten tilgang til næring og kan gjemme seg mange steder i boligen. I tillegg kan den vandre mellom leiligheter. ABS Skadedyrkontroll AS jobber med bekjempelse av veggedyr hver eneste dag. Vi har alle verktøyene til rådighet for bekjempelse. Vi har også egen frysecontainer og varmetelt. Vi bistår deg med hele bekjempelsesprosessen fra befaring til ferdigstillelse. 

 
Ønsker du å se "gjør det selv" produkter for hvordan bli kvitt veggdyr? Se våre produkter i Skadedyrshoppen.