Sølvkre

Bekjempelse av sølvkre kan noen ganger være komplisert. Hvis du vurderer profesjonell hjelp kan du ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon, gå til vår kontaktside. Hvis du ønsker å forsøke selv først, gå til vår nettbutikk Skadedyrshop.no og kjøp produkter til bekjempelse av sølvkre.

Sølvkre

 

Sølvkre blir ca. 1 cm lange. Kroppsformen er langstrakt, sølvfarget og leddelt. Den er dråpeformet med hode i den tykke enden. Navnet sølvkre kommer av den sølvgrå, glinsende fargen. Sølvkre blir også kalt for sølvfisk på grunn av den fiskelignende måten de beveger seg på. I vanlig romtemperatur tar det ca. 6 måneder før sølvkre blir voksne. Sølvkre vokser ved å skifte hudskall: Ved hvert hudskifte kan de erstatte tapte bein og antenner og er etter det åttende hudskiftet kjønnsmodne. Voksne individer kan leve i 2-4 år. 

Sølvkre kan forveksles med sin noe mer hardføre slektning "skjeggkre".

Les mer om skjeggkre.

Latinsk navn:

Lepisma saccharina

Trivselsområder:

Sølvkre trives best på steder med høy luftfuktighet, og er mest vanlige i forbindelse med kjøkken og bad samt i kjellere med fuktige/varme rom. De er lyssky og ferdes rundt på leting etter mat om natten. Om dagen sitter de på skjulte plasser der det vanligvis er høyere luftfuktighet enn ellers i rommet.

Formering:

Hunnen legger opptil 100 egg, (enkeltvis eller noen få sammen), som regel skjult i sprekker eller i forbindelse med næringsstoffer. Som nyklekte unger er sølvkre ca. 2 mm lange.

Føde:

Sølvkre er altetende, og næringen er alle slags stivelse- og sukkerholdige stoffer som brødsmuler, mel tapetklister m.m. De kan spise døde insekter og også fordøye papirmasse.

Skadeomfang og risiko:

Sølvkre kan i noen tilfeller føre til skader i museer og arkiver ved at de gnager seg inn i bøker, frimerkesamlinger m.m.

Sølvkre kan være plagsomme når de opptrer i kjøkken og bad, og reklamasjoner i forbindelse med kjøp av hus og leiligheter har forekommet.

Normalt innebærer ikke aktivitet av sølvkre noen fare. Mange tror at Sølvkre er ensbetydende med fuktskader. Dette er ikke korrekt, selv om de KAN være en indikator på fuktighet. Sølvkre trives der de har tilgang på vann, særlig kjøkken og bad, men også steder som fuktige kjellere, sølete inngangspartier osv.

Bekjempelse og forebygging:

Når det avdekkes aktivitet av sølvkre kan det jo være lurt å finne ut om det kan være unaturlig fuktighet enkelte steder. Sjekk i benkeskap med vannrør, sluk og om det er sprekker i gulvbelegg/fliser m.m. Utbedring av eventuelle fuktskader vil hjelpe.

Sølvkre sprer seg lett fra leilighet til leilighet, og det er ingen garanti for at de på et senere tidspunkt ikke dukker opp igjen.

Beste måte å løse problemet i blokker på er å behandle bygget mer helhetlig.

Ønsker du å se "gjør det selv" produkter for hvordan bli kvitt sølvkre? Se våre produkter i Skadedyrshoppen.

Lurer du på om det er skjeggkre du har i boligen?
Les mer om skjeggkre her!