Brukervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

rotter i huset

Besøk av rotter i huset er ikke bare ekkelt, men det kan også være farlig!

Mange kan ha rotter i huset uten å vite om det, fordi rottene stort sett oppholder seg inne i veggene eller i taket og gulvet. 

Rottene kan også være i vann- eller avløpsrørene uten at du merker det sier Christian Krogstad fra PELIAS Norsk Skadedyrkontroll AS.

artikkel_brunrotte

Det som avslører rottene i huset er gjerne krafselyder i veggene. Spesielt på natten er de aktive, og slett ikke lydløse. Du må også holde et øye etter ekskrementer. Rotteekskrementer blir ca 1 cm lang og 5-6 mm bred.

Rotter som er innendørs kan gjøre mye ugagn, og de gnager over ledninger og vannrør, og ødelegger isolasjonseffekten i veggene. Mus og rotter forårsaker branner hvert år på grunn av ledninger som de har gnagd over sier Krogstad. Rottene kan også være smittebærere av virus- bakterie og parasittsykdommer.

Det er to måter å bekjempe rotter på, det er enten ved å bruke feller eller ved å bruke gift. Det er helt umulig å bli kvitt rottene i vårt samfunn, men de kan bekjempes lokalt. Ofte har man rotteproblemer innendørs, som en følge av kloakkdefekter inne i veggen eller rett på utsiden av huset. Da tar de seg ut av røret, og direkte inn i veggene dine. Ofte er det rørleggere som har glemt å plombere gamle rør i veggen, som de har kappet. Da blir ofte eneste løsning å bruke en rørlegger til å reparere feilene som de selv i utgangspunktet stod for. Skulle nesten tro at de gjorde dette for å skaffe seg selv mer arbeid, sier Krogstad ironisk.

PELIAS Norsk Skadedyrkontroll AS tilbyr «Rottestoppere», som kan kobles inn på kloakkrøret for å stoppe rottene fra å komme videre. Hvis det plasseres så langt ned mot bakken som mulig, kan en slik løsning være nok. Da unngår man at rottene kommer seg frem til defekten. Vi anbefaler at du tar kontakt med en skadedyrspesialist for profesjonelle råd. Vi jobber daglig med slik problematikk, og kan hjelpe deg, sier Krogstad.