Brukervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

hvordan bekjempe veps og vepsebol

Stilkveps kjennes ved at bakkroppen er forbundet med forkroppen i en tynn stilk. De kan deles i to grupper, som har forskjellig levevis. Hos gruppen parasittica er egglederen omdannet til et boreredskap, mens den hos broddvepsene blir brukt til stikking. Den står da ofte i forbindelse med en giftkjertel.

Veps, hvordan bekjempeDette er en gammel artikkel. Les mer om veps, vepsebol og hvordan bekjempe veps i vår nye katalog.

 

En del arter lever som snyltere, og legger egg i bl.a. fluelarver. Vepselarven klekkes, og spiser opp vertslarven. I enkelte miljøer kan snylteveps fungere som nyttedyr da de holder bestanden av skadeinsekter nede.

Sosiale veps (Vespidae), danner samfunn hvor det er arbeidsfordeling. I motsetning til bie- og maursamfunn er et vepsesamfunn alltid ettårig. Om høsten dør alle veps med unntak av befruktede hunner som overvintrer, og som hver for seg danner et nytt samfunn neste år. Reiret lages av trefiber som blandes med spytt. I starten består reiret av få celler. Veps lever av insekter, nektar og plantesafter.

Risiko for skade/ulemper.
Det er i hovedsak sosiale veps som er plagsomme i bygninger. Klarer en dronning om våren å etablere et samfunn i forbindelse med hus, vil det gradvis øke i antall individer utover sommeren. De vil vanligvis ikke gjøre oss noe uten å bli provosert, men det kan være plagsomt og virke usikkert å ha et vepsebol i nærheten av uteplasser. Om høsten kan de bli mer nærgående og stikke lettere. Veps og vepsebol fører ikke til bygningsmessig skade.

Forebyggende tiltak.
Det viktigste forebyggende tiltaket er å sikre sprekker og lufteluker slik at dronningene ikke kommer inn og starter bygging av vepsebol. Om det allikevel skjer er det lurt å bekjempe dem så tidlig som mulig, før de blir mange. Det hjelp er normalt ikke å spraye insektmiddel på åpningen, hvor de flyr ut og inn av veggen. Bekjempelsen må normalt rettes direkte på bolet. Skadedyrfirmaer, som oss, har erfaring og utstyr, som gjør at det normalt ikke er nødvendig å åpne veggen.

vepsebolVepsebol er enklest å bekjempe om sommeren når det er aktivt.
Hvis du har et samfunn av veps i veggen, er det viktig at du ikke forsøker å tette inngangene. Dette gjør at de forsøker å finne andre utganger, og kan resultere i store mengder svermende veps inne i huset.

Selv om vepsesamfunnene er ettårige hjelper det ikke å vente til vinteren, for så å fjerne bolet. Dronningen overvintrer et sted i nærheten av bolet, og ikke inne i bolet. Dronningen bygger et nytt bol i nærheten når sommeren kommer.

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon. Ring oss gratis på 33 33 00 00 eller gå til vår kontaktside.

Til oversikten over veps, humler og bier.

Til oversikten over alle insekter

Les mer om veps i veggen og vepsebolveps-info.no

Henvisninger:
Veps og vepsebol , Humlebol , Honningbier