Brukervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

svart jordmaur Lasius niger

NB! Dette er den gamle artiklen om svart jordmaur / sukkermaur. Du finner mer informasjon om svart jordmaur og hvordan bekjempe svart jordmaur i vår nye katalog.

Svart jordmaur, Jordmaur eller sukkermaur

NB! Dette er den gamle artiklen om svart jordmaur / sukkermaur. Du finner mer informasjon om svart jordmaur og hvordan bekjempe svart jordmaur i vår nye katalog.

Den nye artikkelen om svart jordmaur / sukkermaur finner du her.

jordmaur_2Atferd og biologi
Svart jordmaur, Jordmaur eller sukkermaur som det også kalles, lever i hager og bygger reder langs grunnmur, under steiner og heller. Et samfunn startes av en enkelt dronning, som svermer fra en eksisterende koloni.

Etter parringen (under svermingen) søker maurdronningen å finne et trygt sted å starte sin egen koloni. Den må føde opp sine første arbeidere selv. Når de første arbeidsmaurene klekkes, vil de som voksne overta ansvaret for å finne mat og holde orden i redet. Dronningen konsentrerer seg om å legge egg, slik at antall individer raskt øker i kolonien.

I sommerhalvåret vil kolonien produsere hanner og hunner med vinger slik at disse kan sverme og danne grunnlag for nye samfunn.

jordmaur_3Hvilken skade gjør svart jordmaur

Jordmaur kan etablere kolonier i bygninger. De vil da kunne vandre rundt i bygningen for å finne næring og vann. Jordmaur gjør liten skade på bygningen, men de kan være plagsomme ved stadig å dukke opp på nye steder. De kan forurense matvarer ved å vandre på urene områder og så spre smitte til f.eks. mat.Ofte etablerer Svart jordmaur i isolasjon som for eksempel Isopor. Når dette befinner seg under varmekabler i gulv og lignende kan det være svært vanskelig å bli kvitt problemet.

Svart Jordmaur vil ikke bli borte av seg selv, og problemet vil bare bli større fra år til år. Til slutt vil det være uutholdelig. Problemet må gjøres noe med. Jo tidligere man angriper problemet, jo større er sjansen for å bli kvitt problemet.

Hvordan bekjempe Svart jordmaur

Det er i hovedsak to metoder å bruke for å bekjempe Svart jordmaur.

1. Bruke insektmidler direkte på tua.
Denne metoden innebærer at du klarer å lokalisere maurtua, og dronningen. Du må tilføre insektmidler direkte på tua ved å åpne opp der de sitter, eller på annen måte få tilført insektmidlene. Sørg for å ta livet av dronningen. Alternativt kan det skje at den finner et nytt sted å etablere tue. Denne metoden er veldig direkte, og du vet med sikkerhet at tua fysisk er utryddet.

2. Bruk av forgiftet åte
Hvis du ikke vet hvor tua er, må forsøke å plassere forgiftet åte på alle tenkelige steder hvor maurene ferdes. Målet er at de bringer åten tilbake til dronning og larver. Du bør fore maurene i lang tid. Denne metoden er indirekte, og det er vanskelig å se om du har oppnådd godt resultat. Sannsynlig vis blir du nødt til å vente til neste sommer og se om maur dukker opp på nytt.

Når vi i PELIAS Norsk Skadedyrkontroll AS bekjemper jordmaur benytter vi svært ofte metode 1, kombinert med metode 2. Bekjempe maur kan være komplisert, og det viser seg ofte at dette er en jobb for oss. Ta kontakt, så hjelper vi deg.

Boligavtalen

En boligavtale med PELIAS sikrer både miljø og trivsel i tillegg til at den kan spare dere for betydelige utgifter. En lav årlig pris kan falle mye rimeligere ut enn til stadighet å foreta en dyr total bekjempelse mot et tilbakevendende problem. Vi gir våre beste priser på slike avtaler.

I programmet inngår følgende:

Bygningskontroll:
Kontroll av bygninger hvor skadedyr er påvist innendørs, for å avdekke mulige inntrengningsveier.

Faste inspeksjonsbesøk:
Med utskiftning og supplering av bekjempelsesmidler og grundig ettersyn etter skadedyr. Inspeksjonsintervaller etter avtale og behov.

Ubegrenset tilkalling:
Hvis problemer oppstår i kontraktperioden, og dette er avtalt.

Tilstandsrapporter:
Skriftlige tilstandsrapporter skrives ved hver inspeksjon.

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon. Ring oss på 33 33 00 00 eller gå til vår kontaktside.

Til oversikten over maur

Til oversikten over alle insekter

Les mer om svart jordmaur på maur-info.no