Brukervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

hvordan bekjempe stokkmaur

Det finnes to arter av stokkmaur i Norge. Camponotus herculeanus forekommer over det meste av landet der det vokser skog. Camponotus ligniperdus er funnet nord til Nordland, men er vanlig bare i de sørlige deler av Østlandet.

Stokkmaur, hvordan bekjempe

NB! Dette er den gamle artiklen om stokkmaur. Du finner mer informasjon om stokkmaur og hvordan bekjempe stokkmaur i vår nye katalog.

Den nye artikkelen om stokkmaur finner du her.

Atferd og biologi
Etablering av et stokkmaursamfunn starter med en sverming fra en eksisterende koloni. Både dronninger og hanner har vinger. De forlater "modersamfunnet" en varm dag, som regel i slutten av juni. Etter parringen dør hannene, mens hver enkelt dronning forsøker å finne et egnet sted å bygge et nytt samfunn. Dronningen mister vingene og legger de første eggene, som så klekkes og fødes opp av dronningen. Disse vil så begynne å hente føde til dronningen og nye larver, slik at samfunnet gradvis vokser i antall.

Stokkmaur spiser sukker, næringsrike plantesafter og bladlusekskrementer m.m. som må hentes i naturen. De går ofte opp i trær i nærheten av samfunnet for å finne næring. Stokkmaur spiser ikke treverk, men de gnager i treverket for å bygge redet på et sikkert sted. Vanligvis vil stokkmaur etablere seg i stubber og nedfallstrær, eller trær som er svekket av råtesopper innvendig.

Stokkmaur etablerer også samfunn i hus og hytter. Angrep i hus oppdages ved at maur observeres inn- og utvendig. Det kan komme fint sagspon ved lister og en kan høre det grafser i veggen. Under svermingen vil en plutselig kunne se mange store maur med vinger som kommer frem på fasaden, eller samler seg i vinduer i huset. Stokkmaurarbeiderne er ca. 8mm eller noe større. Bevingede dronninger kan bli minst 25mm.

Til oversikten over maur

Hvordan ser en forskjell på Skogmaur og Stokkmaur.
Skogsmaurarbeideren er inntil ca. 8mm stor. Svart foran og bak og lyserød på brystet (midtstykket). I motsetning til Stokkmaur, har Skogmaur ikke lyse gule hår på bakkroppen. Skogmaur sees ofte i enorme antall. De er meget krigerske, og stiller seg ofte på bakbena for å forsvare seg.

Stokkmaur er fra 8mm stor. Den er også svart foran og bak. Brystet (mellomstykket) er mørkebrunt til svart. Stokkmaur har små lyse gule hår på bakkroppen. Disse er ikke alltid lette å se med det blotte øye. Stokkmaur sees ofte i færre antall. Du ser gjerne en og en, eller noen som går i rekke og rad. Stokkmaur er veldig rolige, og forsvarer seg ikke slik som skogmaur.

Skadeverk og ulemper
Stokkmaur vil gnage et uregelmessig nett av ganger og hulrom i treverket, for å få plass til samfunnet. I de tilfeller hvor redet bygges i hus kan de gjøre stor skade, spesielt om redet bygges i bærende konstruksjoner.

Stokkmaur er vanligvis ikke så plagsomme da de holder seg skjult og ikke beveger seg så mye åpent inne i huset. Dette fører ofte til at det går mange år før eier blir klar over at det er et problem.

Hvordan bekjempes Stokkmaur
Stokkmaur bør bekjempes av trenede personer.

En effektiv bekjempelse av stokkmaur, må rettes direktemot redeområdet, hvor stokkmaur bor og formerer seg. Det kan være flere maurtuer og satelittkolonier i huset eller utenfor huset. Det er viktig å finne alle. Når tuene er funnet, er det viktig å angripe dem direkte og raskt, slik at dronningen i redet drepes. Hvis dronningen uroes, går det ikke mange sekundene før hun stikker av gårde, men arbeidere og egg. Hun søker seg til et sted, hvor et nytt stokkmaursamfunn kan etableres.

Det er viktig å vite at hvis dronningen klarer å unnslippe, kan det ta flere sesonger før det igjen er mulig å bekjempe stokkmaursamfunnet. Det er svært vanskelig for et skadedyrfirma å utrydde stokkmaur, hvis dette nettopp har skjedd. Normalt, sier vi nei til å utføre jobben.

Hvis du ønsker å bekjempe stokkmaur selv, er det sannsynligvis best å bruke et maurpulver, som kan blandes med vann. Du kan også forsøke å kombinere med bruken av forgiftet åte. Slike midler får du kjøpt på et hagesenter, eller en fargehandel.

PELIAS Norsk Skadedyrkontroll  AS kan hjelpe deg
Vi har lang erfaring, og utfører mange stokkmaurbekjempelser årlig. Ring oss, så kan vi diskutere dine behov. Noen ganger er stokkmaurbekjempelse enkelt, og vi foretar kun en inn / ut operasjon. Andre ganger er stokkmaurbekjempelse komplisert, og det er behov for langtids oppfølging. Priser på bekjempelse er avhengig av problematikk og omfang.

Boligavtalen:
En boligavtale med PELIAS sikrer både miljø og trivsel i tillegg til at den kan spare dere for betydelige utgifter. En lav årlig pris kan falle mye rimeligere ut enn til stadighet å foreta en dyr total bekjempelse mot et tilbakevendende problem. Vi gir våre beste priser på slike avtaler.

I programmet inngår følgende

Bygningskontroll:
Kontroll av bygninger hvor skadedyr er påvist innendørs, for å avdekke mulige inntrengningsveier.

Faste inspeksjonsbesøk:
Med utskiftning og supplering av bekjempelsesmidler og grundig ettersyn etter skadedyr. Inspeksjonsintervaller etter avtale og behov.

Ubegrenset tilkalling:
Hvis problemer oppstår i kontraktperioden, og dette er avtalt.

Tilstandsrapporter:
Skriftlige tilstandsrapporter skrives ved hver inspeksjon.

Les mer om:
Skadedyr i hus og hytter
Skadedyr næringsmiddelindustri
Skadedyr i borettslag og sameier

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon. Ring oss på 33 33 00 00 eller gå til vår kontaktside. Du kan også se i vår skadedyrshop for å finne effektive middel mot stokkmaur i hus.

Henvisninger:
Stokkmaur (Camponotus herculeanus og Camponotus ligniperdius), Faraomaur (Monomorium pharaonis) , Jordmaur / Sukkermaur (Lasius niger), Skogmaur (Formica rufa), Brun jordmaur (lasius brunneus)