Brukervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

kakerlakk

Atferd og biologi.
Kakerlakker er av de eldste grupper av nålevende insekter, og har levd på jorden i nesten uforandret form i 300 millioner år. Kakerlakker er nattdyr, og omtrent altetende. 

De er nærmest flattrykte, med et stort brystskjold som nesten skjuler hodet når dyret ses ovenfra. Antennene er like lange som kroppen, og de kraftige løpebeina bringer dyret raskt vekk fra farer. De kan ha en ubehagelig og karakteristisk lukt.

Til oversikten over kakerlakker

Til oversikten over alle insekter

KakerlakkerKakerlakkeggene legges samlet i en kapsel som inneholder flere titalls egg. Kapselen sitter fast i hunnens bakkropp, og den legges igjen før eggene klekkes. Kakelakker gjennomgår flere nymfestadier, og vokser gradvis. De fleste artene av kakelakker er tropiske og vil ha varme omgivelser. Hit kommer de i følge med matvarer og flyttelass. Kakerlakker kan også følge med tilbake i kofferter ved feriereiser til tropiske land. Den vanligste tropiske arten som finnes i Norge er Tysk kakerlakk. Enkelte arter som amerikansk kakerlakk. orientalsk kakerlakk og brunbeltet kakerlakk forekommer, men de er sjeldnere. Når kakerlakker får innpass i en bygning vil de etablere seg i forbindelse med fukt og varmekilder. Kakerlakker vandrer på leting etter næring om natten.

Markkakerlakken er den eneste arten som eksisterer naturlig i Norge, og den eneste som overlever utendørs. Den overlever for øvrig ikke i bygninger, selv om den av og til kan sees innendørs. Dette skyldes at boligen står plassert i et område hvor Markkakerlakken lever.

Brunstripet kakerlakkRisiko for skade/ulemper.
Kakerlakker er vanlig utbredt i bygårder i byene. De forekommer også i mange matvareforretninger, restauranter og næringsmiddelindustri. Næringsmiddelbedrifter som får problemer, vil kunne spre kakerlakker til andre med sine varer. Det kan ta lang tid før kakerlakkene blir oppdaget da de er aktive om natten og holder seg godt skjult om dagen. Når kakerlakk oppdages er de som regel allerede godt etablert. Kakerlakker kan være smittespredere av blant annet Salmonella (matforgiftning).

Forebyggende tiltak.
Den viktigste måten å forebygge mot kakerlakker er å sikre/kontrollere varer, flyttelass og reiseeffekter som kommer fra tropiske land og til Norge. Kakelakker kan også spre seg fra bygning til bygning, med matvarer og flyttelass.

Amerikansk kakerlakkBekjempelse:
Når det oppdages kakerlakk i bygninger må det gjennomføres et omfattende program med kartlegging, bekjempelse, og etterkontroller.

Vanligvis er kakerlakkproblemer et kollektivt problem for Borettslag, Sameier, Boligselskaper osv, og betales normalt av disse og ikke den enkelte beboer.

Bekjempelse av kakerlakker er komplisert, og må gjøres av trenet personell.
Kontroll av restauranter og andre næringsmiddelbedrifter er svært høyt prioritert:
Skadedyr som Rotter, kakerlakker og fluer florerer. I næringsmiddelbedrifter. For å beskytte forbrukerne, eksisterer flere statlige kontrollorganer.

Orientalsk kakerlakkLes mer om:
Skadedyr i næringsmiddelindustri
Skadedyr i borettslag og sameier
Skadedyr i hus og hytter

Les mer om kakerlakker på kakerlakker.no

Henvisninger:
Tysk kakerlakk (Blattella germanica), Orientalsk kakelakk (Blatta orientalis), Amerikansk kakerlakk (Periplaneta americana), Brunstripet kakerlakk (Supella longipalpa), Markkakerlakk (Ectobius lapponicus)

MarkkakerlakkOrdbok:
Ordet kakerlakker skrives like ofte galt som det skrives riktig.
Riktig stavemåte: Kakerlakker, kakerlakk

Feil stavemåte 1: Kakkerlakker, Kakkerlakk
Feil stavemåte 2: Kakerlaker, kakerlak
Feil stavemåte 3: kakelaker, kakelak
Feil stavemåte 4: kakkelakker, kakkelakk

kontakt abs skadedyrkontroll

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon. Gå til vår kontaktside.